Slakkenhuisje / Hermitage

In Remera- Ruhondo staat het originele slakkenhuisje. Het is gebouwd in opdracht van pater Claessen toen hij in 1968 in Rwanda ging wonen om daar een retraitecentrum te stichten. Dit huisje heeft een ronde vorm, geïnspireerd door het traditionele  Rwandese huis. Als een slakkenhuis loopt de vleugel met kleine kamertjes de helling af.

Het oude retraitecentrum dat tijdens de oorlog geplunderd was, is na 1994 in goede staat terug gebracht. Het is een prachtig centrum geworden op een prachtige plek waar de Foyer de Charité (een groep lekezusters) samen met pater Zdzislaw veel middelbare scholieren en andere gasten (religieuzen en leken) ontvangt om zich te bezinnen.

Geld voor de restauratie van het historische ‘slakkenhuisje’ was er niet. Vanaf 2012 heeft Ifuni geholpen om te voorkomen dat dit originele bouwwerkje verloren zou gaan.
Het huisje zal nu een hermitage worden: kluizenaars, stiltezoekers en mensen in een creatief proces kunnen er onderdak vinden. Het ligt op enige afstand van het grote centrum. Je komt er via een “kruisweg”.

In 2017 zijn de eerste gasten al geweest. Officiële opening volgt in 2018 als het 50 jarig-jubileum van de Foyer gevierd wordt.